به گزارش ایرنا، با توجه به نزدیک شدن به هفته سوم اسفند و تلاش شرکت سپرده گذاری مرکزی در رابطه با وعدههای داده شده برای پرداخت سود سال ٩٩ سهام عدالت، همچنان تعدادی از شرکتها با سهلانگاریهای خود هیچ سودی را به حساب شرکت سپرده گذاری مرکزی پرداخت نکردهاند و با این اقدام خود مانع از ایجاد سرعت در پرداختیهای سود سهام عدالت شدهاند.
طبق اطلاعات کسب شده، تعداد هشت شرکت هنوز موفق به واریز سود سهام به حساب شرکت سپرده گذاری نشدهاند؛ این در حالی است که اکنون این تعداد به هفت شرکت کاهش پیدا کرده و در صورت پرداخت هر چه سریعتر این شرکتها، سود سهامداران وارد حسابشان خواهد شد.
براساس پیگیریهای انجام شده، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس روز چهارشنبه ۱۱ اسفند با پرداخت بیش از ۶.۵ هزار میلیارد تومان سود به حساب شرکت سپرده گذاری از فهرست شرکتهای بدحساب خارج شد و تعداد آن ها به هفت شرکت کاهش یافت.
طبق آخرین آمار ارائه شده؛ تاکنون سه شرکت شامل گروه مپنا، صنایع سیمان دشتستان و مخابرات ایران هیچ پولی را به حساب شرکت سپرده گذاری پرداخت نکردهاند و سبب کُندی در فعالیت برای پرداخت سود به حساب سهامداران شدهاند. همچنین نباید از این موضوع غافل ماند که شرکت مخابرات ایران برای دومین سال متوالی، سود مشمولان سهام عدالت را به شرکت سپرده گذاری پرداخت نکرده است و اکنون بخشی از تاخیر پرداخت باقیمانده سود سال ٩٨ سهام عدالت ناشی از سهل انگاریهای این شرکت است.
در کنار سه شرکت نامبرده، چهار شرکت فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت تبریز فقط بخشی از سود خود را پرداخت کردهاند و شرکت سپرده گذاری در انتظار پرداخت هر چه سریعتر باقیمانده سود این شرکت ها است تا بتواند به وعده داده شده عمل و سود سهامداران را به حساب آنها واریز کند.
در بهمن امسال تصمیمگیریهای مربوط به پرداخت سود سهام عدالت سال ۹۹ در جلسه شورای عالی بورس انجام و سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در سخنانی در پایان همان جلسه اعلام کرد که مجامع عمده شرکتها در نیمه نخست سال ١۴٠٠ برگزار شده، اما سود دارندگان سهان عدالت به روش مستقیم و غیرمستقیم تاکنون پرداخت نشده است.
وی تاکید کرد: سود سهام عدالت برای سهامدارانی که دارای سهام یک میلیونی هستند، نزدیک به یک میلیون تومان است، اما برای مشمولان دارای سهام ۵٣٠هزار تومان حدود ۵۵٠ هزار تومان سود پرداخت میشود.
در ادامه این صحبتها از سوی وزیر امور اقتصاد و دارایی، چندی پیش محمد باغستانی مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در گفتگو با ایرنا از پرداخت سود سهام عدالت در هفته سوم اسفند خبر داد و اعلام کرد: سال ۹۹ به دلیل عدم واریزی سود سهام از سوی شرکتهای سرمایهپذیر، سود سهامداران در دو مرحله پرداخت شد اما امسال در تلاش هستیم با همکاری شرکتهای سرمایه پذیر همه سودها را یکجا دریافت و در یک مرحله پرداخت کنیم.
از سوی دیگر یک کارشناس بازار سرمایه به اعتقاد دولت سیزدهم به حذف قیمتگذاری دستوری و کشف نرخ از طریق عرضه و تقاضا اشاره کرد و گفت: اکثر شرکتهای معدنی در بورس حضور دارند و تعداد زیادی از مردم جزو سهامداران آنها هستند، بنابراین منطقی شدن قیمت محصولات این شرکتها به نفع سهامداران عدالت خواهد بود.
به گزارش ایرنا، دولت سیزدهم در اقدامی ساختاری به دنبال ایجاد شفافیت و حذف رانت از کل زنجیره فولاد کشور است تا تولیدکنندگان بخشهای مختلف در بستری شفاف همچون بورس کالا به تامین نیازهای خود بپردازند. در این میان کارشناسان ورود محصولات معدنی به بورس کالا و کشف قیمت این محصولات در تقابل عرضه و تقاضا را به سود بازار سرمایه و سهامداران عدالت عنوان میکنند.
محسن بشردوست کارشناس بازار سرمایه در این باره اظهار داشت: جهان پس از سالها تجربه به این نتیجه رسید که نمیتوان با اقتصاد دستوری به موفقیت و توسعه رسید و تجربیات به وضوح نشان میدهد که هر زمان مداخلات در بازارها زیاد شود، مشکلات هم بیشتر شده و فعالان واقعی بازارها زیان اصلی را میبینند.
وی به مشکلات متعدد زنجیره فولاد که ناشی از مداخلات دولتها در سالهای گذشته و نبود توازن بخشهای مختلف این زنجیره اشاره کرد و گفت: سالها فشار قیمتی به تولیدکنندگان محصولات معدنی باعث شده بهقدری حاشیه سود این گروه کم شود که دیگر هیچ سرمایه در گردشی برای توسعه اکتشافات باقی نماند و هیچ سرمایهگذاری رغبت به ورود به این بخش را نداشته باشد.
بشردوست با بیان اینکه وقتی شرکتهای معدنی نتوانند تولیدی به اندازه نیاز حلقههای بعدی داشته باشند، صنایع فولادی ناگزیر خواهند بود که نیاز خود را از طریق واردات با قیمتهای بسیار بالا تهیه کنند، خاطرنشانکرد: در آن زمان ورقها و شمش فولادی تولید شده، قیمتی بهمراتب بالاتر از نرخهای کنونی خواهند داشت و صنایع پاییندستی ناگزیر خواهند بود مواد اولیهای گران برای تولید تهیه کنند، به همین دلیل اگر سود عادلانه در زنجیره فولاد وجود نداشته باشد، بدون شک گرفتار تله کمبود مواد اولیه خواهیم شد.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به بخشهایی از زنجیره که سالها از حمایتهای دولتی بهرهمند بودهاند، گفت: عدهای از تولیدکنندگان در حالی به برقرار ماندن سهمیهها اصرار میکنند که در سالهای گذشته فسادهای بسیار از دل این سهمیهها بیرون زده است.